Första maten.

2015-11-26

Nu när valparna rundat tvåveckors dagen märks utvecklingen tydligt. De går stadigare och är hungrigare.

Igår fick de för första gången smaka något annat än mjölk.

Jag följer ett gammalt recept från en numera bortgången uppfödare - Ann-Marie Hammarlund, kennel Dallas, dalmatiner - som så många andra uppfödare här i landet.

Det innebär att man vid 10 -14 dagars ålder ger valparna en liten klick av finmalen oxfilé utblandat med äggula och lite olja! De älskar det när de väl fattat att det går att äta. Bordsskicket är minimalt, de suger i sig färsen, så kletet är omfattande i mitt knä och runt hela handen, men Gilda städar ivrigt det som tappas !

Jag fortsätter med detta under denna vecka i ökade doser och börjar sedan smyga in valpfodret väl uppblött, mosat och i små portioner - allt för att de inte skall få diarré, det kan fälla en valp på några timmar.