Oslo

2009-10-18

Så var det då äntligen dags! Efter att ha varit i Karlskoga tre gånger i rad och sett progresteronvärdena börja stiga, passerade värdet 9.2 på den 14:de löpdagen. Nu fördubblas det var dag och när det passerar 15 sker ägglossning - därefter är äggen befruktningsklara 48 - 72 timmar senare.

Igår lördag var det den 16:de löpdagen och vi åkte hemifrån 05.30 för att vara säkra på att vara framme vid Den Norske Saedbank vid Veterinärhögskolan i Oslo till klockan 11.00.

Klart, kallt,  helgdag och strålande sol gjorde att de 330 kilometerna dit gick fint. In på ring 3 och avfart vid Ullevål Stadion gör det lätt att hitta.

Sperman hade anlänt på fredagen efter en tvådagars tur över Europa och slutligen med bil från Stockolm till Oslo. Det hade varit 75% levande sperma när den lämnade England och det var fortfarande 75% nu tre dagar senare.

Sperman läggs ända in i livmodern, och norrmännen är oerhört skickliga och har en hög dräktighetskefficient. Det som också gör det tryggt är att de alltid ställer upp även om det är helgdag, som det varit för mig bägge gångerna jag varit där.

Stort tack till veterinär Ragnar Tomassen! Nu är det bara att vänta igen - jag planerar ultraljud på 28 dagen (mitten på november).