Alltmer normalt.

2016-12-27

Nu, nio dagar efter valparnas födelse , börjar det sakta bli alltmer normalt - äntligen! Och jag har sovit min första natt i sängen sedan förra lördagen! Visserligen med diverse avbrott - men ändå! Underbart!

Det har varit både bekymmersamma och jobbiga dygn. Hela tiden på vakt i och utanför valplådan, dygnet runt, men jag har lovat mig själv att nu skall allt gå bra och jag vaktar på varje detalj....

Gilda är lugnare nu - inte lika ledsen, och har inte lika ont som första dygnet, och har vant sig vid valparna och sköter om dom bra.

Men det har varit lite bekymmer på vägen.

På julaftonskväll (förstås) hade den mindre valpen kravlat till utkanten av värmelampan en stund (20 min.) och det räckte för att den skulle bli kall och vara helt apatisk. Kalla valpar måste värmas långsamt, matsmältningen slutar fungera och man får inte försöka mata dom.

Efter två timmar med valpen innanför tröjan utan nämvärd förbättring ringde jag jourkliniken i Kumla och åkte in. I sådana här situationer får man inte vänta för länge...  Valpen fick näringslösning under nackskinnet och glukoslösning under tungan och kvicknade till allt eftersom. Vid 01 var vi hemma igen.

Då hade jag två pigga valpar som var hungriga och en tik med mycket lite mjölk att ge dom. Det var högljudda missnöjesyttranden från valparna.

Jag hade berättat för den jourhavande veterinären (samma som snittade, vilken tur!) att Gilda hade väldigt lite mjölk, som ju är vanligt efter kejsarsnitt, och han sa vi ordnar det. Sedan glömde både jag och han bort det..

Tidigt nästa morgon ringde han och erbjöd att jag kunde komma hem till honom innan han gick och lade sig, så skulle Gilda få en injektion oxyticin. Jag fick också med en omgång att spruta på kvällen!

Nu kom mjölken och valparna blev rundare och rundare och tysta och nöjda. Äntligen lade sig lugnet över valplådan!

All heder åt en sådan veterinär!!!

Jag börjar också förstå att vi i Örebrotrakten skall vara väldigt tacksamma för vår jourklinik. På julaftonsnatten mötte jag slitna och oroliga djurägare i väntrummet ända från Mariestad och Jönköping....